<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=154801&amp;fmt=gif">

Toimitusketjun uusi normaali - mikä on muuttunut?

22.09.2021   //   Timo Nieminen

Toimitusketjun uusi normaali - mitä se tarkoittaa?

Kuka olisi uskonut, että maailmamme muuttuu näin ja elämme vielä pandemian peräaalloissa syyskuussa 2021 tätä blogia kirjoittaessa. Rajoituksia puretaan ja JIHAA! - valoa on tunnelin päässä. Kesäkuussa 2021 kirjoitin siitä, että emme ole palanneet entiseen - emmekä palaakaan. Keväällä 2021 toimitusketjun tärkeimmäksi tehtäväksi oli noussut toimitusvarmuus. Käytännöllistä ja välttämätöntä - back-to-basics. 

Nyt kuitenkin katsotaan pari piirua pidemmälle ja lähdetään siitä, että perustat ovat kunnossa - saatavuuden varmistamisen lisäksi aikaa on aidosti myös kehitykseen ja tulevaisuuden rakentamiseen. Lähdetään kurkistamaan uuteen normaaliin - tai ainakin pohditaa, mitä siihen kuuluu!

Lue lisääValueSource Akatemia - Hankinnan urapolku on nyt auki nuorille

14.07.2021   //   Timo Nieminen

Hankinnan urapolku on nyt auki nuorille - Akatemia on livenä!

ValueSource Akatemian tavoitteena on yhdistää nuorten opiskelijoiden työelämään siirtyminen ja asiakasyritystemme laajat työmahdollisuudet. Turun Yliopiston ja ValueSourcen käynnistämä Akatemia kattaa oston, strategisen hankinnan ja logistiikan tehtäviä aina operatiivisista tehtävistä konsultoinnin tukitehtäviin asti. Ensimmäisessä vaiheessa toimintamalli sekä yhteistyö kehittyvät askeleittain ja tavoitteena onkin laajentaa yhteistyötä asteittain onnistumisten kautta myös eri oppilaitosten kanssa myöhemmin 2021 syksyllä.

Lue lisääMikä on tärkeää hankinnoissa 2021? Tuloksia maailmalta ja meiltä

17.06.2021   //   Timo Nieminen

Keväällä 2020 kysyimme päättäjiltä, mikä on tärkeää. Nyt 2021 kysyimme samaa - mikä on muuttunut ja miksi?

2020 toukokuussa kirjoitimme siitä, mitä kotimaisen valmistavan teollisuuden päättäjät odottivat yrityksensä hankinnoista ja niiden johtamisesta. Kyseisellä hetkellä kärkikaksikkoon nousivat varsin tutut aiheet: 1. kilpailukykyiset hinnat ja 2. toimitusvarmuus. Ei siis mitään uutta tai inspiroivaa, mutta kieltämättä tärkeitä perusmittareita mille tahansa liiketoiminnalle.

Keväällä 2021 tilanne on muuttunut entisestään. Vuosi on pyörähtänyt, mutta emme ole palanneet entiseen - emmekä palaakaan. Juuri nyt tärkeimmäksi ovat noussut toimitusvarmuus, eli saatavuuden varmistaminen. Viime vuonna tärkemmäksi rankattu säästöt, eli kilpailukykyiset hinnat, edustaa nyt vain 6% osuutta vastauksista. Eikö halutakaan enää säästää? Varmasti kustannustehoja haetaan edelleen ja jatkuvasti, mutta siihen on olemassa myös muita keinoja juuri nyt. Harva on onnistunut säästämällä kehittämään liiketoimintaansa - päinvastoin joku on onnistunut säästämään itsensä ahdinkoon.

Lue lisääMenestyksekäs hankintojen kehittäminen – Miksi, mitä ja miten?

23.04.2021   //   Matti Torkkeli

“Ei meillä ole mahdollisuuksia hankintojen kehittämiseen, kun aika ei riitä edes jokapäiväiseen tekemiseen!”
Kuulostaako liiankin tutulta? Juuri nyt monessa organisaatiossa on parhaillaan koko ajan armoton kiire ja niin sanottuja tulipaloja syttyy eri puolilla aiheuttaen yhä enemmän kiirettä. Milloin viimeksi olet pysähtynyt miettimään, miksi on kiire ja mikä kiireen aiheuttaa? Avainsana on miksi. Ei kuka, vaan aina miksi. Tällä tärkeällä kysymyksellä on valtava voima, kun se oivalletaan. Pysähdytään hetkeksi - edes tämän blogin ajaksi.

 

Lue lisääHankintojen kilpailuttaminen - Eikö olisi jo fiksumpiakin tapoja? TOP6 vinkkiä

02.03.2021   //   Timo Nieminen

Miksi hankintoja ylipäätään kilpailutetaan? Eikö vuonna 2021 jo olisi fiksumpiakin tapoja hoitaa hankintoja? Itse olen mieltänyt asian niin, että kilpailutus on yksi työkalu ostajan ja hankinnan ammattilaisen työkalupakissa. Käytännössä erittäin toimiva sapluuna, mutta sitä on käytettävä harkiten. On hyvä ymmärtää, että kilpailutus teettää töitä niin kilpailuttajalla kuin toimittajillakin – siksi kannattaa valita sopivin toimintamalli ja tulokulma tilanteen mukaisesti ja sovittaa se sekä hankinnan että liiketoiminnan tavoitteisiin. Tästä kirjoituksesta saat TOP6 vinkkiä fiksuun hankintojen kilpailuttamiseen.

Järjestämme aiheesta myös webinaareja. Seuraava webinaari 16.9. klo 8:30. Lue lisää >

Lue lisääKilpailutukset toimittajan näkökulmasta

16.09.2020   //   Heikki Karppila

Tarjouspyyntö tipahti postilaatikkooni pitkäaikaiselta asiakkaaltani vanhoista tutuista tuotteista - pyytämättä ja yllättäen, kuten faksi eräälle Annelille taannoin. MITÄ IHMETTÄ?  Eikös meillä ole pitkäaikainen kumppanuussuhde heidän kanssaan? Miksi nyt kysytään hintoja, joista jo keskusteltiin kaksi vuotta sitten? Onko harmoniseen yhteistyöhömme nyt jostain ilmaantunut särö? Miten tähän pitäisi suhtautua? - Heikki Karppilan vinkit kilpailutuksiin tarjouksen tekijälle.

Lue lisääLean tuo lisäarvoa toimitusketjun kehittämiseen - Matti Torkkeli kertoo miksi ja miten

24.08.2020   //   Leena Ellonen

Matti Torkkeli on perehtynyt Lean-filosofiaan ja sen luotsaamiseen yritysten strategioihin - aina käytännön prosesseihin saakka. Lean-konsultoinnista ja toimitusketjujen kehittämisen parissa hänellä on parinkymmenen vuoden kokemus. Nyt Matti johtaa ValueSourcen konsultointiliiketoimintaa ja tuo oman osaamisensa yritysten käyttöön. Matti on vakuuttunut, että Lean tuo lisäarvoa erityisesti toimitusketjun kehittämiseen, mutta miksi ja miten?  

Lue lisääEuroalueen ostopäällikköindeksi jatkaa merkittävästi nousujohteisena - vieläkö nousu jatkuu?

19.08.2020   //   Timo Nieminen

Olemme taannoin keskustelleet ostopäällikköindeksistä mm. Hankintaviestissä vuosien 2018 ja 2019 puolella, ja otetaanpa tämä mielenkiintoinen yritysten luottamusta kuvaava indikaattori tarkasteluun jatkossakin. Tällä hetkellä on markkinoilla niin paljon kuumia perunoita, että on vaikea nostaa yhtä – löytyy kiinalaisomisteinen TikTok, jonka Microsoft haluaisi ostaa, mutta D. Trump lyö kapuloita rattaisiin. Nasdaq indeksi (NDX) on aivan tapissaan ja käynyt elokuun aikana jo yli 11.000 pisteessä (ennen pandemiaa pyörittiin hyvässä nousussa yli 9000 lukemissa), samaan aikaan Yhdysvallat on pahasti koronaviruksen kourissa ja rosoisen presidenttipelin pauloissa. Katsotaan nyt kuitenkin vain tarkemmin IHS Markit Ostopäällikköindeksiä, josta saatiin tuoreet luvut 3.8.2020. 

Lue lisääMikä tärkeää hankinnoissa? Yrityspäättäjien näkemyksiä koronakeväänä

28.05.2020   //   Timo Nieminen & Jarkko Oksa

Katsaus kotimaiseen teollisuuteen ja sen hankintaan keväällä 2020

Mitä päättäjät odottavat yrityksensä hankinnoilta? Ei yllätyksiä, sillä listan kärkikaksikkoon nousee varsin tutut aiheet: 1. kilpailukykyiset hinnat ja 2. toimitusvarmuus. Ei siis mitään uutta ja mullistavaa, mutta kukapa tätä lähtee haastamaankaan – super tärkeitä mittareita liiketoiminnalle. Tutkimuksen kautta saimme rohkaisevaa tietoa: kotimaisen teollisuuden hankintojen nykytila on ilahduttavan korkealla tasolla. Hankintojen merkityksestä on käyty keskustelua jo pitkään ja osa yrityksistä ottaa tämän selvästi tosissaan – osa ei ole vielä tunnistanut hankinnan merkitystä kokonaisvaltaisesti. 2/3:aa yrityksistä on tutkimuksemme mukaan asettanut hankinnalle tavoitteet eli loput 1/3:aa vielä toimii intuitiivisemmin eikä ole napannut kiinni hankinnan mahdollisuuksiin. Loistava lähtötilanne ja kehitysalusta!

Lue lisääSopimusten merkitys hankinnoissa

31.03.2020   //   Timo Nieminen

Sopimusten merkitys hankinnoissa on keskeinen vai onko? On hyvä huomata, että monissa sopimuksissa käytetyt yleiset myyntiehdot palvelevat ensisijassa myyjän etuja. Ole siis ostajana tarkkana erityisesti näiden yleisten myyntiehtojen kanssa. Sopimusehtojen merkitys kasvaa, mikäli toimitus tai palvelu ei menekään, kuten oli tarkoitus. Tässä muutamia käytännön vinkkejä siitä, missä kohtaa sopimuksissa kannattaa olla erityisen tarkkana. 

 

Yleiset myyntiehdot palvelevat yleensä myyjän etuja

 

Oletko rekisteröinyt, että sitoudut usein myyjän myyntiehtoihin, tehdessäsi hankintoja ja yksittäisiä ostotilauksia? Olivat ostot sitten isompia tai pienempiä. Joka kerta, kun saat tilausvahvistuksen yhteydessä myyntiehdot NL17, TK Yleiset 2010, jne. tai jopa myyjän omat myyntiehdot, sitoudut noudattamaan niitä ellet ilmoita, ettet hyväksy niitä. Silloinkin jäädään sopimuksettomaan tilaan toimitusehtojen suhteen. On turhaa ilmoittaa ostotilauksen vakiotekstissä, että mahdolliset muut myyntiehdot kuin tilaajan ostoehdot eivät ole päteviä, sillä viimeisin sopimusehto, jota ei ole selkeästi ilmoitettu hylätyksi, on voimassa ja näin ollen pätee kyseiseen kauppaan.

Lue lisääTilaa blogi: