<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=154801&amp;fmt=gif">


Olemme taannoin keskustelleet ostopäällikköindeksistä mm. Hankintaviestissä vuosien 2018 ja 2019 puolella, ja otetaanpa tämä mielenkiintoinen yritysten luottamusta kuvaava indikaattori tarkasteluun jatkossakin. Tällä hetkellä on markkinoilla niin paljon kuumia perunoita, että on vaikea nostaa yhtä – löytyy kiinalaisomisteinen TikTok, jonka Microsoft haluaisi ostaa, mutta D. Trump lyö kapuloita rattaisiin. Nasdaq indeksi (NDX) on aivan tapissaan ja käynyt elokuun aikana jo yli 11.000 pisteessä (ennen pandemiaa pyörittiin hyvässä nousussa yli 9000 lukemissa), samaan aikaan Yhdysvallat on pahasti koronaviruksen kourissa ja rosoisen presidenttipelin pauloissa. Katsotaan nyt kuitenkin vain tarkemmin IHS Markit Ostopäällikköindeksiä, josta saatiin tuoreet luvut 3.8.2020. 

 

Euroalueen ostopäällikköindeksin nousu on kiihtynyt 

Euroalueen valmistavan teollisuuden kolmas kvartaali on lähtenyt liikkeelle positiivisissa odotuksissa. IHS Markitin Ostopäällikköindeksi euroalueen tuotannollisen teollisuuden (IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI*) osalta nousi tulokseen 51,8. Tulos vastaa jo loppuvuoden 2018 tasoa. Kesäkuussa tulos oli 47,4, joten vauhti on kiihtynyt ja luottamus noussut merkittävästi. Kohonneesta luottamuksesta tulevaan voidaan puhua, kun ostopäällikköindeksin arvo ylittää arvon 50. Positiivisia lukuja raportoidaan myös Aasiasta, jossa Kiinan Caixin Manufacturing PMI nousi jo lukemiin 52.8 – tämä on korkein lukema sitten tammikuun 2011. 

Erityisen postiviista näkymää antavat Espanja, joka antoi kaikkein luottavaisimmat luvut 53,5 koko Euroopassa. Itävalta ja Ranska, ovat myös yli 52 pisteessä - jopa 27 kuukauden ennätyslukemissa. Luottamus tulevaan on huomattavasti alhaisempi esimerkiksi Alankomaissa 47.9, joka on alhaisin 4 kuukauteen tai Kreikkassa,  jossa indeksi päätyi lukuun 48.6.

 

Rajoitusten purku näkyy kasvuna ja luottamuksena

Euroalueen tuotanto ja tilauskanta palasivat kasvupolulle koronapandemian rajoitusten purkamisen tahdissa. Vientitilaukset nousivat ensimmäistä kertaa syyskuun 2018 jälkeen. Valitettavasti työllisyys oli puolestaan laskussa viidettätoista peräkkäistä kuukautta - yritykset karsivat kuluja ja operoivat kapasiteetin alarajoilla. Hintarintamalla tuotantokustannukset laskivat neljättätoista kuukautta peräkkäin ja tuotantokuluja vähennettiin jälleen myynnin lisäämiseksi. Yhtä kaikki - yritysten luottamus jatkoi elpymistä.

Onko tämä koronaepidemiasta toipumiseen liittyvää optimismia vai todellista elpymistä? Tähän vastaamiseen eivät riitä hankintapäällikön kompetenssit, mutta voin ainakin sanoa, että seuraavien kuukausien tapahtumat ovat erittäin tärkeitä ja mielenkiintoisia. Ollaan siis kuulolla ja korvat höröllä. Muutosta muutoksen perään, joten ketteryys ja nopea reagointi tulee toimimaan myös tulevaisuudessa.

Alla IHS Markit Euroalueen Manufacturing PMI historia vuodesta 1998 alkaen.

 

Euroalueen ostopäällikköindeksin kehitys

Lähde: IHS Markit. Tässä linkki alkuperäiseen materiaaliin. Euroalueen tuotannollisen teollisuuden PMI Manufacturing-indeksin kehitys. Kevään raju lasku on voitettu ja noustu odotuksissa jopa lähtötasoa selvästi ylöspäin. Lukujen lähteenä IHS Markit.

 

IHS Markit tutkii kuukausittain ostopäälliköiden tulevaisuuden näkymiä tutkimuspaneelissa, jossa on mukana Euroalueella noin 3000 valmistavaa yritystä Saksasta, Ranskasta, Italiasta, Espanjasta, Alankomaista, Itävallasta, Irlannista ja Kreikasta. Nämä maat edustavat 89% euroalueen valmistusaktiviteeteista. Valitettavasti Suomi ja muut pohjoismaat eivät vielä ole mukana paneeleissa.Tilaa blogi: