<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=154801&amp;fmt=gif">


Millaista osaamista hankintatoimen ammattilaiselta vaaditaan tulevaisuudessa? Ja toisaalta, miten voimme löytää juuri sen oikean ammattilaisen?

Markkina on positiivisessa buustissa

Rekrytointimarkkina puhisee punaisena ja täyttää jo pikkuhiljaa ylikuumenemisen merkit. Vuoden 2017 aikana huomasin huikeaa postauksen lisääntymistä ja nyt tämän vuoden alussa tahti sen kuin kiihtyy. Some käy kuumana ja erityisesti headhuntterit ja työnantajakuvan erikoisosaajat tulevat ovista ja ikkunoista. Mistä näitä rekrytoinnin ammattilaisia yhtäkkiä on tullut markkinoille näin paljon?

Markkina on sen mahdollistanut ja tosi on kyseessä, kun haetaan sitä oikeaa ammattilaista. Kaikkia keinoja tarvitaan. Yritys voi käyttää useita rekrytointiyrityksiä, useita headhuntereita – nopein ja parhaan ehdokkaan tarjoaja saa palkinnon. En tarkoita tällä mitään negatiivista, sillä markkina on positiivisessa buustissa ja silloin meille kaikille toimijoille on tilaa – vaikka kilpailu onkin kovaa. 
 

Hankinnan ammattilainen ja osaajaprofiili

Hypätään nyt otsikon varsinaiseen aiheeseen. Mitä kuuluu ostajan osaajaprofiiliin 2018?
Maailma on muuttunut ja taakse ovat jääneet ne ajat, kun kovin tinkaaja teki yrityksille parasta tulosta. Takavuosina miteltiin toimittajien kanssa ja punnittiin voimasuhteita. Onko meillä ostovoimaa tai vipuvartta vääntää vielä lisää ja jos ei ole, niin mistä sitä saamme? Laitettiin kovin tinkaaja neuvottelupöytään, vaikka poskia jo kuumottikin ja tavarantoimittaja kiemurteli tuskissaan. Neuvottelupöydässä oli voittajia ja häviäjiä – joko toimittaja voitti tai hankinta voitti – mutta kuka lopulta korjasi voiton?

“Neuvottelupöydässä oli voittajia ja häviäjiä, mutta kuka lopulta korjasi voiton?”

Digitalisaation vaikutus työhön

Ei jäädä murehtimaan menneitä, sillä luin erittäin mielenkiintoisen artikkelin Osto & Logistiikka -julkaisusta 01/2018*, jossa professori Hevré Legenvre pohti hankintatoimen roolia ja digitalisaatiota erittäin ansiokkaasti. Ihmissuhdetaidot nousevat avainrooliin, kun keskitytään arvon tuottamiseen ja riskien hallintaan. Hankinnan työkenttä on jo muuttunut tavaroiden, materiaalien, halvimman hinnan perässä juoksemisen sijaan yhä enemmän palvelujen hankintaan. Monet operatiiviset työt ns. transaktiot jäävät automaation pyöritettäväksi. Niinpä hankinnan roolissa korostuu ihmisten välinen vuorovaikutus ja pehmeät taidot. Ei ehkä ihan näin suoraviivaisesti, mutta lähdetään siitä, että maailma on muuttunut ja muuttuu huikeasti lisää. Olen samoilla linjoilla ja nähnytkin, että yritys voi hioa hankintaprosessia ja kategoriajohtamista aina viimeiseen piiruun asti, mutta se ei vielä takaa menestystä.

"Oma horisontti laajenee kun parhaat käytännöt jaetaan porukan kesken."

Maailmanluokan työkalut ja prosessitkin vaativat vielä ne monitaiturit, jotka mahdollistavat tulokset. Olemme ValueSourcella pystyttäneet virtuaalisen vertaistuen (Yammer-pohjainen on-line keskustelukanava), jotta eri tehtävissä olevat hankinnan ammattilaiset voivat sparrata kollegan kanssa - eri toimialoilta ja eri tehtävistä. Sitä kautta oma horisontti laajenee kun parhaat käytännöt jaetaan porukan kesken ja opitaan jatkuvasti toisilta. Tämä yksinkertainen keskustelukanava antaa ainakin meillä mahdollisuuksia onnistua ja oppia uutta entistäkin ketterämmin.

Hankinnan ihannetyyppi, jota me kaikki etsimme

Osto & Logistiikka-julkaisussa kiteytetään mainiosti hankinnan ammattilaisen ihannetyyppi kuudella ominaisuudella: 1) Ihmissuhteiden mestari 2) Analyytikko 3) Strateginen ajattelija 4) Riskien minimoija 5) Businesshaukka 6) Kustannuspihistelijä. Huomionarvoista on, että kustannuspihistellijä tulee vasta kuudennella sijalla. Kokonaiskustannusten optimoija voisi sopia aivan yhtä hyvin, sillä ostomenot ja säätöt ovat pääsääntöisesti niitä vielä perinteisiä mittareita hankinnan ammattilaisilla. Ihmissuhteiden mestari kattaa myös pari erittäin tärkeää ominaisuutta, jotka ovat verkostoituminen ja muiden osallistaminen sekä sitouttaminen.

"Olen ihan täpinöissäni tästä, koska juuri tätä kehityssuuntaa haluan viedä eteenpäin."

Olen ihan täpinöissäni tästä, koska juuri tätä kehityssuuntaa haluan viedä eteenpäin. Samaan aikaan hieman ahdistun, koska näillä kriteereillä löytyy vielä suhteellisen vähän ammattilaisia – oikeastaan niin vähän, että yritykset ovat kohta pulassa. Tarpeeseen ei ole täysin varauduttu rekrytoinneissa tai korkeakoulujen puolella. Uusia osaajia tulee liian hitaasti ja olisikin muuntokoulutuksen paikka.

Nyt ymmärrän, miksi markkinoilla on niin paljon rekrytoijia ja pöhinää. Tavoittelemmeko me kaikki kenties kuuta taivaalta tai etsimme neulaa heinäsuovasta? Ei suinkaan, sillä juuri tähän suuntaan olemme menossa ja hankinnan rooli muuttuu vauhdilla. Olen havainnut asiakastyössä useita merkkejä, jotka tukevat hankinnan muutosta: yritykset keskittyvät enemmän ydinosaamiseensa, osaavat hyödyntää enemmän erilaisia palveluja ja muutosta on kaikilla tasoilla eikä sitä kehitystä kannata jarrutella.

Hankinnan työnkuvan muuttuessa yhä laajemmaksi, uskoisi myös kiinnostusta löytyvän entistä enemmän alaa kohtaan. Olen vakuuttunut, että hankintojen vaikutus liiketoiminnan kehittymiseen ja tulokseen kasvaa taas tänä vuonna ison harppauksen. Rekrytoinnin tahti kiihtyy vielä kevään aikana ja ilokseni olen huomannut, että hankintojen parissa työskentelee yhä enemmän yrityksen ulkopuolisia asiantuntijoita.

Jos painit näiden asioiden kanssa ja kaipaat vertaistukea vaikkapa rekrytointiin tai miten näppärästi muuntokoulutetaan hankinnan ammattilaisia, niin jutellaan. 

Jos olet hankinnan nykyinen tai tuleva ammattilainen, jolla on business-vainua ja sosiaaliset taidot hyvässä hapessa, niin jutellaan mekin! Käy kurkkaamassa mitä Huippujengillä on tarjota klikkaa Mukaan Hankinnan Huippujengiin

*Lähde: Osto & Logistiikka -julkaisu 1/2018 

Kirjoittaja Timo Nieminen on kokenut ICT-hankintojen asiantuntija ja projektien vetäjä sekä yksi ValueSourcen perustajista. Hän toimii asiakkuusjohtajana ja kartoittaa asiakkaiden tarpeita niin projekteissa kuin resursoinneissakin.

 

 Hankintasuunnitelman luominen

Tutustu myös:

Hankintatoimen joustavalla resursoinnilla tulosta >

Ulkopuolinen asiantuntija on helpommin saatavissa kuin uskotkaan >Tilaa blogi: