<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=154801&amp;fmt=gif">


 

Meillä oli mielenkiintoinen 49 minuuttia samassa pöydässä Rostek Oy:n Kimmo Paanasen ja Visman Ani Rumpun kanssa. Anin luotsaamana käytiin läpi hankinnan merkitystä, säästöjä, järjestelmiä ja siitä syntyi jopa yllättävän luonteva keskustelu, jossa on muuten ihan asiaa. Yllätyin itsekin, että näinkin kuivasta aiheesta saa ihan käytännön asiaa. Olisi ollut paljon mehukkaampaa keskustella markkinoinnista ja myynnistä, mutta niistähän puhuu jo kaikki muutenkin. Kannattaa tsekata ja laittaa vaikka työmatkalla podcasti kuulumaan.

Tämä Visma / Netvisorin kanssa toteutetun Hankinnat ammattimaiselle tasolle -podcastin voit poimia täältä:

https://netvisor.fi/bisnespoyta/     tai   
https://soundcloud.com/bisnespoyta/bisnespoyta-12-hankinnat-ammattimaiselle-tasolle

 

Säästätkö vai kehitätkö hankintaa?

Hankinnoissa voi oikein hoidettuna säästää paljon - olemme onnistuneet säästämään jopa 50-60 prosenttia kustannuksista. Mutta miten hankinnat on hyvä suunnitella? Entä mitä mieltä sinä olet yleensä säästöistä? Säästätkö vai kehitätkö hankintoja liiketoiminnan aidoksi kumppaniksi – jopa lisäarvon tuottajaksi eikä vain sopimuskoneeksi tai säästömasiinaksi. Joku onkin joskus sanonut, että säästäminen on kehittämisen vastakohta. Tästä on niin monta makoisaa vastausta, mutta miten sinä näet hankinnan merkityksen yrityksesi liiketoiminnan kilpailukyvyn kannalta? Haasta ja heitä ajatuksia kehiin. Herätetään tästä keskustelua ja nostetaan kissaa pöydälle. Jos ei kääritä hihoja juuri kesälomakaudella parhailla ulkoilukeleillä, niin viimeistään elokuussa aktiivisesti tartutaan härkää sarvista. 

 

"Mielestäni hereillä olo ja muutoskyky liiketoiminnan mukana on enemmän tätä päivää kuin puhtaan säästön tuijottaminen."    - Timo Nieminen

Pelkästään omasta näkökulmasta ei kannata hankintoja lähteä tekemään. Hankinta lähtee tarpeesta, joten selvitä se tarkkaan. Etenkin monimutkaisissa hankinnoissa on hyvä kysyä eri osastojen ja tulevien käyttäjien mielipiteitä. Ja kuuntele toimittajia. Onko heillä tarjota vaihtoehtoja tai jopa parempia ratkaisuja, joita ei ole edes huomattu ajatella? Rostekin operatiivisen johtajan, Kimmo Paanasen, mukaan mahdollisimman varhain aloitettu yhteistyö säästää sekä hankkijan että toimittajan työaikaa. 

 

Selvitä aina hankinnan kokonaiskustannukset

Miten usein kannattaa kilpailuttaa ja mitä kilpailutuksissa pitää ottaa huomioon? Entä mitä pitää ottaa huomioon?
Olennainen asia kilpailutuksessa on toimitusvarmuus. Toinen asia on toimitusten laatu. Jos tuotteista osa on aina jollain tavalla tuhoutunut kuljetuksissa, nostaa se selvästi yksikköhintaa.  Muista myös ottaa huomioon oma työaikasi. Se usein unohtuu. 

Nykyaikana kannattaa katsastaa myös markkinat Suomen ulkopuolelta. Silloin on kuitenkin syytä tarkoin laskettava hankinnan kokonaishinta sivukuluineen. Mielestäni on täysi myytti, että tiettyjä tuotteita aina kannattaisi tilata Kiinasta. 

 

 "Täytyy olla aikamoinen kustannusetu, vähintään 20-25 prosenttia, ennen kuin kannattaa Kiinasta asti lähteä tuotteita hakemaan."  

Jo muutaman päivän hankinnan sparraus tuottaa tuloksia

Mikäli toivot muutosta, olemme ValueSourcella valmiina auttamaan – vaikka päivän parin sparraus ja katsaus, missä ollaan vahvoja ja missä voidaan kehittyä. Boxin ulkopuolta voi herua hyviä vinkkejä ihan käytäntöön asti. Oli kyse sitten tilapäisestä henkilöstövajeesta tai laitetaan oikeasti askelmerkit kuntoon, jotta hankinta on seuraavalla tasolla vielä tämän vuoden aikana.

 

 "Ulkopuolelta saa vinkkejä käytäntöön asti sekä apuja henkilöstövajeeseen."

Aurinkoista kesää ja toivottavasti saat uusia ajatuksia podcastista. 

 

Kirjoittaja Timo Nieminen on ICT-hankintojen asiantuntija ja ValueSourcen asiakkuusjohtaja. 

Lue myös:

Juha-Matti Alve: Toimittajasuhde - hyödynnätkö aktiivisesti vai reaktiivisesti? >

Petri Harjula: Tuotekehitysprojektien hankinnat - luottamus ja yhteistyö keskiössä >

Mika Lahti: Hankinnan digitalisaatio >


 

 

 New Call-to-actionTilaa blogi: