<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=154801&amp;fmt=gif">


Yllättävän monessa yrityksessä vielä pohditaan kannattaako hankintoihin tai toimitusketjuun ylipäätänsä panostaa. Kehityksessä pitäisi kuitenkin pysyä mukana. Hankintajohtajat näkevät tilanteen aitiopaikalta ja heillä on toiveita, joita kannattaa kuunnella. Kokosin CPO:n TOP 10 -toivelistan. Vastaako sinun yrityksesi toimitusketju jo huipputasoa, keskikastia vai kenties jotain muuta?

Hankintatoimen pelikenttä liikkuu nyt ketterästi

Yllättävän monessa yrityksessä vielä pohditaan kannattaako hankintoihin tai toimitusketjuun ylipäätänsä panostaa osaamista, resursseja ja moderneja työkaluja. Pidän tätä keskustelua jo absurdina, koska yrityksen ja sen hankintajohdon vastuulla on tämä yrityksen arvokkain lenkki ja kilpailutekijä. Miksi näin?

Pelikenttä on muuttunut merkittävästi takavuosista ja muuttuu jatkuvasti. Hankintajohtajan eli tässä yhteydessä CPO:n roadmapissa on varattuna aikaa päivittäisten tulipalojen lisäksi mm. digitalisaatioon, operatiivisen tehokkuuden parantamiseen ja osaamisen varmistamiseen. Pelinkentällä myllertävästä muutoksesta huolimatta tiettyjä tunnuspiirteitä on sinnikkäästi pysynyt mukana.

 

"Hankintojen vaikutus liiketoimintaan ja tulokseen on noussut korkeammalle kuin koskaan."

Oletko mukana muutoksessa vai jättäydytkö puolustusasemiin?

Valmistavassa teollisuudessa hankintojen osuus voi olla jopa yli 70% liikevaihdosta valmistavassa teollisuudessa, ja silti huolestuttavan pieni osa yrityksistä aidosti hyödyntää hankintojen mahdollisuuksia luoda kilpailukykyä ja skaalautuvuutta liiketoimintaan. Esimerkiksi panostuksen digitalisaation mahdollisuuksiin auttaa vain sitä osaa yrityksistä, joka on jo kehittänyt toimintaansa ja viimeistelee kokonaisuuden sopivilla työkaluilla ja automaatiolla.

Olen nähnyt hyvin läheltä, kuinka menestyvät yritykset keskittyvät omaan ydinosaamiseensa ja ostavat entistä enemmän liiketoimintaansa palveluja - jopa hyvin lähelle oman toiminnan ydintä ja sellaisia, joita 10 vuotta sitten ei olisi edes 'uskallettu' ostaa ulkoa vaan tehtiin tiukasti itse. Näin toimitaan menestyvissä yrityksissä, jotta kehitys on mahdollista ja kumppanuudet tuovat uutta liiketoimintaa - aitoa lisäarvoa. Hankinnan vaikutus liiketoimintaan ja tulokseen on noussut korkeammalle kuin koskaan. Tässä kehityksessä kannattaa olla mukana - jos ei eturivissä, niin sitten edes pienemmilläkin askelilla.

 

Missä nyt mennään? Aallonharjalla varmistaen saatavuutta ja kasvupuuskassa rekrytoiden?

Katsotaan vaikkapa ostopäällikköindeksiä ja mitä se kertoo luottamuksesta tulevaan. Esimerkiksi ISM US Manufacturing oli keväällä 2018 korkeimmalla tasolla sitten vuoden 2011. Ostopäällikköindeksi antaa viitteitä, että luottamus tulevaan ja tilauskirjat ovat hyvässä kuosissa - samalla hintaindeksit alkavat olla jostain toisesta maailmankolkasta.

Tilanne on poikkeuksellisen kuumentunut, koska aina tilauskirjat eivät ole täynnä ja silloinkin pitäisi pystyä toimittamaan kustannustehokkaasti laadun kehittyessä - ei notkahtaessa.

Jos katsotaan Suomessa avoimien työpaikkojen määrää ja työllisyysastetta, niin työmarkkinat ovat Suomessa kuuminta hottia sitten vuoden 1990. Samanaikaisesti ekonomistit jo varoittelevat, että juhlat loppuvat ja, että yritys nimeltä Suomi on varautunut huonosti tulevaan taantumaan.

Nordean pääanalyytikko Jan Von Gerich arvioi jo toukokuussa 2018, että Yhdysvallat vaipuu taantuman polulle 2020 puolivälissä ja Eurooppa seuraa perässä. Tuleeko näin käymään, kukaan ei tiedä, mutta taloudessa on syklinen rytmi ja nousukauden aikana varaudutaan taantumaan - toisaalta taantuman aikana pitäisi pystyä varautumaan nousukauteen. Talouden ennustaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin strateginen hankintatoimi, joten jätän nyt talouden ennusteet ja kysyn: Kuinka skaalautuva yrityksesi hankintatoimi on?

 

"CPO:n toivelista TOP 10 - epävirallinen, mutta todellinen."

CPO:n toivelista TOP 10 - mitä sinä tavoittelet ja missä menet tällä hetkellä?

Pidän itse tarkistuslistoista ja tärpeistä. Johtunee kenties insinöörin taustasta tai jostain muusta virheestä geeniperimässä. Koostan muutamia kohtia, joita olen CPO-tapaamisissa kirjannut ylös viimeisten viiden vuoden aikana. Tästä koostui epävirallinen, mutta todellinen CPO:n toivelista TOP 10. Toivottavasti löydät tästä mahdollisimman monta kohtaa, jotka ovat jo hankintatiimisi ja organisaatiosi jokapäiväistä toimintaa.

 

CPO:n toivelista TOP 10

  1. Hankinnan lisäarvoa mitataan muutenkin kuin säästöjen pohjalta esim. liiketuloksen, kasvun ja asiakastyytyväisyyden kautta
  2. Kumppanuudet tuovat strategista lisäarvoa liiketoimintaan
  3. Sopimushallinta ja sopimusostaminen kasvaa ('ostokuri' kehittyy)
  4. Hankinnan kokonaiskulut alenevat
  5. Tietoisuus toimittajamarkkinasta ja vaihtoehdoista kasvaa
  6. Toimitusvarmuus on kunnossa
  7. Eettisyys ja ympäristöarvot ohjaavat valintoja
  8. Avainhenkilöiden aikaa vapautuu yhä enemmän päivittäisistä rutiineista kehitykseen ja toimittajayhteistyöhön
  9. Hankinta skaalautuu liiketoiminnan mukana
  10. Automaation ja digitalisaation mahdollisuudet hyödynnetään

 

Jos sinulla on yli seitsemän kohtaa jo kunnossa: Voit olla ylpeä ja jatkaa samaan malliin. Olet edelläkävijä ja viitoitat tietä muille.
Jos taas koet, että alle viisi kohtaa on kunnossa: Kannattaa sparrata ja ottaa ulkopuolista näkemystä ja resursseja avuksi toteutukseen. 

TOP 10 -lista päivittyy seuraavan kerran lokakuussa ja otan ilolla vastaan ajatuksia ja kommentteja jatkokehitykseen.

 

Nyt laitetaan oma pelikenttä kuntoon

Vedän lopuksi johtopäätöksiä ja syyllistyn karkeaan yleistykseen sanomalla, että ketterä ja liiketoimintaan integroitunut hankintatoimi muodostaa yritykselle merkittävän kilpailutekijän tulevaisuudessakin.

Hankinnan mittariston pitää kehittyä kovista säästöistä, kustannusväistöistä tai osto- ja sopimuskuriin tuijottamisesta. Nousun huuman rinnalla nyt laitetaan oma pelikenttä kuntoon ja varmistetaan, että strategiset linjaukset voidaan aidosti toteuttaa ja päästään säästöjen ikeestä kehityksen polulle.

Menestyvät yrityksetkäyttävät ulkoisia palveluja ja asiantuntijoita mm. suunnittelupalveluissa, taloushallinnon palveluissa ja erityisesti ICT-palveluissa - kutsun sitä skaalautuvuudeksi ja ketteryydeksi muutostilanteissa. Nyt tämä on mahdollista myös toimitusketjun ja hankintojen pelikentällä.

 

"Nyt varmistetaan, että uudet strategiset linjaukset voidaan aidosti toteuttaa."

Toivottavasti tämä kirjoitus herätti ajatuksia ja voimme jatkaa sparrausta aiheen piirissä. Otan mielelläni kommentteja, palautetta ja yhteistyöaloitteita vastaan.

 

Kirjoittaja Timo Nieminen on ValueSourcen asiakasvastaava ja Huippujengin perustajajäsen.

Tutustu myös aikaisempiin blogeihin aiheeseen liittyen:

Hankinnan ammattilainen 2018 - ihmissuhteiden ja busineksen monitaituri >

Jäävätkö hankintatoimen kehitystehtävät rutiinien alle?

5 erilaista tapaa hyödyntää ulkoista hankinnan asiantuntijaa >

Ota yhteyttä.

New Call-to-actionTilaa blogi: