<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=154801&amp;fmt=gif">


Tänä vuonna Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistyksen eli LOGYn Hankintapäivä järjestettiin IFPSM World Summitin yhteydessä. Nelipäiväinen tapahtuma käynnistyi 26.9.2018 Alihankintamessuilla Tampereella, jatkui kaksipäiväisellä seminaarilla Finlandia-talossa. Huipennukseksi erityisesti kansainväliset vierailijat suuntasivat vielä risteilymatkalle Tallinnaan. Tapahtumakokonaisuus oli järjestetty mallikkaasti ja täytti kaikki maailmanluokan tapahtuman kriteerit.

Turha mennä merta edemmäs

Tälläkin kertaa oli turha mennä merta edemmäs kalaan. Ehkä hieman yllättäen todella monet kovan luokan puhujat olivat valmiit matkustamaan Suomeen vain tätä tilaisuutta varten. Seminaarin esiintyjät kestivät vertailun mihin tahansa vastaavaan kansainväliseen tapahtumaan nähden - niin ulkomaiset kuin kotimaiset. Keskeisin ero ns. kansainvälisiin tapahtumiin taisi olla, että nyt paikalle pääsi lentokoneen sijasta metrolla. Tästä voisi olla hyvä muistaa omassa hankinta-arjessamme, että Suomi on maailman napa siinä, missä mikä tahansa muukin kolkka maailmassa.  

 

”Maailma kehittyy pitkällä aikavälillä yhä parempaan suuntaan”  - Pinker & Rosling

Mitä ideoita tästä kaikesta jäi käteen meille suomalaisille hankinta-ammattilaisille?

Nostan tähän muutamia esimerkkejä ja kohokohtia puheenvuoroista:

  • Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä esitti Finlandia-talon puheenvuorossa katsauksen synkkenevään maailmantalouteen. Pitkään jatkunut kasvu osoittaa laantumisen merkkejä ja on jopa todennäköistä, että lähivuosina koetaan tasaantumisen lisäksi pienempi tai suurempi taantuma. Vaikka ekonomistien mallinnuksissa esim. USA:n ja Kiinan kauppasodan vaikutus näyttäisikin maltilliselta (0,5-1%), voi todellisuus olla karumpaa psykologisten vaikutusten voimistaessa reaktioita. Esityksensä lopuksi hän kuitenkin viittasi Steven Pinkerin ja Hans Roslingin tutkimuksiin, jotka todistavat, että maailma kehittyy pitkällä aikavälillä yhä parempaan suuntaan.
  • Dr. Ramlee keskittyi omassa esityksessään Alihankintamessuilla selostamaan, mihin lohkoketjuteknologiaa (blockchain) tarvitaan eikä ”haaskannut” aikaa itse teknologian selittämiseen. Jokainen paikalla ollut muistanee lohkoketjun parantavan toimitusketjussa välitettävän informaation luotettavuutta ja ratkaisevan osapuolten luottamusvajeen. Tervetullut kansantajuinen esitys teknologian hyödyistä ja mahdollisuuksista.
  • Digitalisaation ”hypetyksestä” on alettu siirtyä keskustelemaan sen vaikutuksista (mm. SAP, IBM) ja siitä, milloin nämä vaikutukset realisoituvat hankinnassa. Varsin yksimielisiä oltiin siitä, että digitalisaatio korvaa operatiiviset hankintatehtävät samalla kuin hankinta-ammattilaiset kehittävät kykyään etsiä, analysoida ja hyödyntää tarjolla olevaa tietoa.
  • Prof. Frank Rozemeijerin piti karismaattisen esityksen Next Generation Procurementista, Prof. Michael Henke saksalaisen jäsentyneen Industry 4.0 -esityksen ja EIPM:n Bernard Gracia puolestaan korosti ranskalaisen intohimoisesti mm. arvojen merkitystä kertoessaan tulevaisuuden vaatimuksista hankinnalle. Kolme kovin erilaista lähestymistapaa, joista kuulija saattoi poimia relevanteimmiksi kokemansa näkökulmat.

 

Oikeiden valintojen tekeminen ja jopa vielä enemmän ”pois-valintojen” tekeminen on aivan välttämätöntä

”Monta näkökulmaa hankintaan."

Yksittäisistä esityksistä on vaikea nostaa yhtä ylitse muiden. Itse kiinnitin enemmän huomiota siihen, kuinka monesta eri näkökulmasta hankintaa voidaan, ja pitää, tarkastella. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa, vaan jokaisen on löydettävä oma tapansa ja omat painotuksensa. Tyypillinen suomalaisen hankintaorganisaatio joutuu tulemaan toimeen hyvin rajallisilla resursseilla, joten oikeiden valintojen ja jopa vielä enemmän ”pois-valintojen” tekeminen on aivan välttämätöntä. Kaikkea ei ehdi tehdä eikä kaikkea kannata edes yrittää tehdä ainakaan yksin tai itse.

 

”Kaikkea ei ehdi tehdä, eikä kaikkea kannata edes yrittää tehdä - ainakaan yksin tai itse."

Toivottavasti kaikki ne, jotka olivat valinneet käyttävänsä pari työpäivää seminaariin, saivat omaan työhönsä muutaman uuden näkökulman, ajatuksen, kontaktin tai ainakin mahdollisuuden hetken hengähtää ja pohtia, keskitymmekö omassa organisaatiossamme oikeisiin asioihin ja kehitämmekö toimintaamme ollaksemme kilpailukykyisiä myös tulevaisuudessa.   

 

Mika Lahti väri 2017 05Kirjoittaja Mika Lahti (Senior Advisor) toimii ValueSource Partnersin asiakasprojekteissa konsulttina ja valmentajana. Mikalla on yli 20 vuoden kokemus hankinnan ja tietotekniikan tekemisestä, ostamisesta ja johtamisesta. 

Jos haluat lisätietoja, niin ota yhteyttä tai soita ja sovitaan tapaaminen. Mikalle puh. 040 5110370

 


 

Tutustu myös:

Hankinnan digitalisaatio >

Hankinnan ammattilainen 2018 - ihmissuhteiden ja busineksen monitaituri >

Ulkopuolinen asiantuntija on helpommin saatavissa kuin uskotkaan >

 

 New Call-to-actionTilaa blogi: