<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=154801&amp;fmt=gif">


Muutama sana alkuun itsestäni. Olen uranvaihtaja, takana harjoittelut ja diplomityö mukaan lukien yli 30 vuoden työrupeama suomalaisen terästeollisuuden palveluksessa. Sieltä oli myös tarkoitus jäädä eläkkeellekin, vaan toisin kävi. Onneksi uusi työ löytyi projektihallinnan kurssin kautta ja ValueSource Partners Oy:n tiimissä, hankinnan hommissa. Täytyy rehellisyyden nimissä kertoa, että hankinta oli oikeastaan ainoa ala, jolla en aiemmin ollut työskennellyt, joten kyseessä oli askel (lähes) tuntemattomaan. Opiskelin muinaisen TKK:n Vuoriteollisuusosastolla pääaineinani prosessimetallurgiaa ja mineraalitekniikkaa, joten siinä mielessä nämä Outotecin hommat ovat tavallaan paluuta juurille.

Yhteen myllyyn tarvitaan kymmeniä tilauksia ja satoja tilausrivejä

Projektihankintaa joustavasti Outotecillä

Kaivostoiminta on syklistä toimintaa. Tällä hetkellä alalla menee hyvin ja investoinnit ovat alkaneet kaivostoiminnan ja rikastuksen osalta. Project Procurement Managerin hommissani Outotecillä olen nyt keskittynyt lähes kokonaan myllyprojekteihin eli mineraalien hienontamiseen käytettävien laitteiden hankintaan. Valittu laiteratkaisu riippuu aina murskattavan materiaalin mineralogiasta ja asiakkaan jatkoprosessista. Yhteen myllyyn tarvitaan kymmeniä tilauksia ja satoja tilausrivejä. Kun ilmoitus tarpeesta tulee, tiedän aika tarkkaan miten edetään. Raskaat osat, joissa on pitkä toimitusaika, tilataan ensiksi. Tällä hetkellä käsissäni on eri vaiheessa olevia hankintoja noin 20 myllyyn eri puolille pohjoista pallonpuoliskoa. No, kaksi on kyllä menossa Sambiaan, mutta menköön.

Laitehankintoja kuudelle projektipäällikölle

Laiteprojekteissa projektipäällikkö on se henkilö, joka valmistelee hankinnat. Minun tehtäväkenttääni kuuluu sitten itse tilausten tekeminen, toimitusseuranta sekä laskujen hallinta ja osin budjetin seuranta. Myllyjä ei hankita kokonaisuuksina, vaan osat ja komponentit tulevat eri toimittajilta ympäri maailman; myllyn osat kohtaavat ensi kerran, kun mylly lopulta kootaan projektin asennuspaikalla.

Teen tällä hetkellä yhteistyötä kuuden eri projektipäällikön kanssa, joista kaksi on Suomessa, kaksi Ruotsissa, yksi Etelä-Afrikassa ja yksi Outotec Australian kirjoissa, joten toimintakulttuurit ovat kirjavat. Projektipäälliköt ovat taustaltaan tekniikan ihmisiä ja heitä kiinnostavat ensi sijassa laitteen toimivuus, toimitusaika ja hinta. Muu hankintaan liittyvä jää helposti vähemmälle huomiolle. Olen pyrkinyt ohjaamaan näitä kumppaneitani siihen suuntaan, että meidän on yhdessä pidettävä huolta esimerkiksi tilausten toimitusehdoista sekä siitä, että mahdolliset pankkitakaukset on määritetty oikein, maksuehdot ovat hyväksyttävät ja tilauksiin liittyy aina viivästys- ja peruuntumis- sekä sakkopykälät. Perusasioita, tiedän, mutta aiemmin jouduin usein tilanteeseen, jossa projektipäällikkö oli jo sopinut jotain, jota piti sitten jälkeenpäin yrittää muuttaa. Nykyään projektipäälliköt jo kysyvät neuvoa epäselvissä tai hankalissa tilanteissa. Vieläkin on toimintatavoissa mukana tiettyä ”persoonallista otetta”, mutta ehkä ajan kanssa päästään yhdenmukaisen tapaan tehdä hankintoja.

Projektihankinnoissa vältellään myös sudenkuoppia

Laitteet ovat kalliita ja ne tehdään kunkin asiakkaan toiveiden mukaan, joten sopimusten on oltava kunnossa. Kuten jo aikaisemmin totesin, kannattaa huomioida erityisesti viivästys-, peruutus, ja sakkopykälät. Niiden puute tällaisessa kaupassa voi tulla todella kalliiksi. Myös omistusoikeuden siirtyminen maksujen ja toimituksen mukaan on oltava etukäteen sovittuna.

"Etelä-Euroopasta Siperiaan on matkaa ja on hyvä varata muutama lisäpäivä yllätyksiä varten". 

Aikataulu on aina haaste. Projektit myydään lyhyellä toimitusajalla, mikä on toisaalta myös Outotecin kilpailuetu. Siitä on siis pidettävä kiinni. Hankinnalle se on tietysti haastavaa ja osalle alihankkiijoista myös. Tavarantoimittajat oppii tässä kyllä tuntemaan. Aikatauluissa on myös otettava huomioon osien kuljetuksiin kuluva aika. Etelä-Euroopasta Siperiaan on matkaa ja on hyvä varata muutama lisäpäivä yllätyksiä varten. Kaivostoimintaa on harvoin isojen metropolien kyljessä, pikemminkin pitkien taipaleiden takana.

”Yhteistyö ValueSourcen kanssa on tarjonnut meille skaalautuvan ratkaisun Outotecin Project Procurementin nopeasti muuttuviin globaaleihin tarpeisiin.”
Pekka Heikkilä, Vice President, Supply Operations, Outotec Finland Oy

Uusi ura projektihankinnassa on tuntunut hyvältä

Vaikka en koskaan ”aiemmassa elämässäni” tehnyt hankintatyötä, niin tämä uusi ura on tuntunut hyvältä ja työn on oppinut tekemällä. Eihän tässä mitään ydinfysiikkaa ole. Olen sanonut, että tämähän on palvelun tuottamista eri projekteille. Tekee sen mitä pyydetään ja niin hyvin kuin osaa, inhimillisyyttä unohtamatta.

ValueSource on ollut minulle hyvä työnantaja, tuki ja perälauta, joka pitää. Kaikki toimii - niin palkanmaksu kuin terveydenhuoltokin. Läheisin porukkani on kuitenkin Outotecillä, jossa päivittäin työtä teen. Täällä minut on myös otettu hyvin vastaan. Tuntuu hyvältä, että asiantuntemukselleni on Outotecillä käyttöä ja sitä on myös hyödynnetty. ValueSourcelle tärkeintä onkin, että tarjolla ei ole vain pelkkä käsipari, vaan aito henkilö tuomassa lisäarvoa.

Myös Outotecillä ollaan tyytyväisiä tällaiseen joustavaan ja skaalautuvaan ratkaisuun yrityksen nopeasti muuttuvissa tarpeissa globaalien projektihankintojen osalta. Työt siis jatkuvat ja myllyt pyörivät.

Kirjoittaja Jari Kolsilla on yli 30 vuoden kokemus terästeollisuudesta: tuotepäälliköstä aina terästehtaan johtamiseen. Prosessiteollisuuden syvällinen tunteminen on auttanut myös hankinta-ammattilaisena projektihankintatehtävissä.

 

 Ota yhteyttä

 

New Call-to-action 

Tutustu myös:

5 erilaista tapaa hyödyntää ulkoista asiantuntijaa >

Ulkopuolinen asiantuntija on helpommin saatavissa kuin uskotkaan >

 Tilaa blogi: