<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=154801&amp;fmt=gif">


Sopimusten merkitys hankinnoissa on keskeinen vai onko? On hyvä huomata, että monissa sopimuksissa käytetyt yleiset myyntiehdot palvelevat ensisijassa myyjän etuja. Ole siis ostajana tarkkana erityisesti näiden yleisten myyntiehtojen kanssa. Sopimusehtojen merkitys kasvaa, mikäli toimitus tai palvelu ei menekään, kuten oli tarkoitus. Tässä muutamia käytännön vinkkejä siitä, missä kohtaa sopimuksissa kannattaa olla erityisen tarkkana. 

 

Yleiset myyntiehdot palvelevat yleensä myyjän etuja

 

Oletko rekisteröinyt, että sitoudut usein myyjän myyntiehtoihin, tehdessäsi hankintoja ja yksittäisiä ostotilauksia? Olivat ostot sitten isompia tai pienempiä. Joka kerta, kun saat tilausvahvistuksen yhteydessä myyntiehdot NL17, TK Yleiset 2010, jne. tai jopa myyjän omat myyntiehdot, sitoudut noudattamaan niitä ellet ilmoita, ettet hyväksy niitä. Silloinkin jäädään sopimuksettomaan tilaan toimitusehtojen suhteen. On turhaa ilmoittaa ostotilauksen vakiotekstissä, että mahdolliset muut myyntiehdot kuin tilaajan ostoehdot eivät ole päteviä, sillä viimeisin sopimusehto, jota ei ole selkeästi ilmoitettu hylätyksi, on voimassa ja näin ollen pätee kyseiseen kauppaan.

Myyntiehdot nimensä mukaisesti edustaa pääosin myyjän intressejä. Oletko havainnut, että olisi olemassa yleisiä ostoehtoja, jotka pitäisivät huolta ostavan osapuolen eduista? Valistuneimpien ja yleensä voidaan sanoa, että isoimpien yritysten osalta on laadittu yrityksen omat ostoehdot, joihin viitataan ostotilausten yhteydessä. Joskus myyjä tarttuu niihin oikealla tavalla ja esittää muutoksia niihin omista lähtökohdistaan, toisinaan ja useimmiten kuittaa myynnin yleisillä myyntiehdoilla. Nämä voivat sitten jäädä voimaan ellei ostaja huomaa reklamoida niistä.

 

Muutamia kohtia yleisistä myyntiehdoista, joita kannattaa erityisesti huomioida ostajan vinkkelistä:

  • Maksuehto, joka voi olla joskus ihan jotain muuta kuin tilauksessa mainittu
  • Myöhästymissakot, joita myyntiehdoissa ei välttämättä määritellä
  • Vastuu virheenkorjauksesta tulisi olla mukana - mitä jos tuote tai palvelu ei vastaakaan tilausta
  • Toimittajan mahdollisuus purkaa sopimus yksipuolisesti esim. joissain tuotannollisissa tai teknisissä tapauksissa
  • Ostajan tehtävä huomautus viimeistään X päivän kuluessa toimituksesta - riittääkö tuo vai ei?
  • Toimitusehto exw, jolloin tilaajalle siirtyy vaaran vastuu toimittajan ovella ja maksaa kaikki toimittamiseen liittyvät kulut esimerkiksi pakkaus-, käsittely-, kuljetus- ja pientoimituslisät sekä kuljetusvakuutus, joita ei useinkaan tarjouksessa ole yksilöity ja tulee ilmi vasta laskutuksen yhteydessä
  • IT -hankinnoissa lähdekoodi on toimittajan omaisuutta, jollei muuta sovita - olet tarkkana jos ostat ohjelmistokehitystä
  • IT-hankinnoissa ihan perusehdot IT2018 ovat paremmat kuin ei yhtään mitään ehtoja esim. SaaS-palvelulle tai IT-palveluille aina konsultoinnista Service Deskiin

 

”Tarjouksen on vastattava tarjouspyyntöä ja ilmoitettava erikseen, jos ei vastaa ja miltä osin, muuten tarjous katsotaan tarjouksen mukaiseksi."

 

Sopimuksen luonnostelu

Muista ensiksi tarkistaa, mitä olet tarjouspyynnössä vaatinut. Toimittaja ei nimittäin välttämättä ole tarjonnut kaikkea sitä, mitä olet edellyttänyt. Perusnyrkkisääntö pätee aina: tiedä, mitä olet ostamassa ja mistä olet sopimassa. Erityisesti tämä koskee ehtoja, jotka joskus jäävät vähälle huomiolle, mutta ovat merkittäviä, jos toimitus ei menekään sovitulla tavalla. Siksi on hyvä tarjouspyynnössä, ainakin laajemmissa kokonaisuuksissa, merkitä tarjouspyyntöön seuraava lauseke: ”Tarjouksen on vastattava tarjouspyyntöä ja ilmoitettava erikseen jos ei vastaa ja miltä osin, muuten tarjous katsotaan tarjouksen mukaiseksi.”

Sopimuksen neuvotteluprossin läpivienti tehokkaasti

Sopimusten luonnostelussa ja itse sopimusneuvottelussa kannattaa hyödyntää nykyaikaisia työvälineitä, joilla versiotiedot ja muutokset pysyvät hallinnassa ja allekirjoitukset saadaan hoidettu sähköisesti. Työkalut eivät korvaa henkilöiden välistä yhteistyötä eikä itse neuvotteluja. Hankinnan työkalut mahdollistavat prosessin viemisen läpi tehokkaasti ja hallitusti - täysin on-line - mikä on yhä tärkeämpää etenkin näin pandemian aikoina. Olemme ValueSourcella käyttäneet mm DealSign sopimustyökalua varsin onnistuneesti, ja näitähän löytyy markkinoilta varmasti sopivia juuri sinun neuvottelutarpeisiisi.

Nämä ovat minun vinkkejäni ja toivon, että otat osaa keskusteluun. Mitä sinä nostaisit esille?

 

Lue myös: Yrityksen hankintastrategian laatiminen - kokemuksia prosessista

 

Ota osaa keskusteluun. Kommentoi kirjoitusta. Saitko ajatuksia omaan työhösi?Tilaa blogi: