<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=154801&amp;fmt=gif">


Toimitusketjun uusi normaali - mitä se tarkoittaa?

Kuka olisi uskonut, että maailmamme muuttuu näin ja elämme vielä pandemian peräaalloissa syyskuussa 2021 tätä blogia kirjoittaessa. Rajoituksia puretaan ja JIHAA! - valoa on tunnelin päässä. Kesäkuussa 2021 kirjoitin siitä, että emme ole palanneet entiseen - emmekä palaakaan. Keväällä 2021 toimitusketjun tärkeimmäksi tehtäväksi oli noussut toimitusvarmuus. Käytännöllistä ja välttämätöntä - back-to-basics. 

Nyt kuitenkin katsotaan pari piirua pidemmälle ja lähdetään siitä, että perustat ovat kunnossa - saatavuuden varmistamisen lisäksi aikaa on aidosti myös kehitykseen ja tulevaisuuden rakentamiseen. Lähdetään kurkistamaan uuteen normaaliin - tai ainakin pohditaa, mitä siihen kuuluu!

Tulevaisuuden toimitusketju - mikä muuttuu?

Tarkastelin ensin sitä kuuluisaa kristallipalloa, mutta tulevaisuuden eri vaihtoehtojen vaihteluväli muodostui varsin laajaksi. Historian tutkiminen ei myöskään raota tulevaisuuden verhoa, joten otankin tukea tarinaani Gartnerin tekemästä kattavasta tutkimuksesta ("Future of Supply Chain: 5 Changes"). Tässä tutkimuksessa oli mukana satoja toimitusketjun päättäjiä ja heiltä tiedusteltiin seuraavien viiden vuoden isoimpia muutosajureita. Haluan tuoda esille, että muutoksen takana ei ole pelkästään COVID-19 kriisi. Se on luonnollisesti tuonut mukanaan omat muutokset, mutta näköpiirissä on, että radikaalimpaakin muutosta on vielä edessämme ja siihen on syytä lähteä varautumaan.

blogi_mikä_hankinnoissa_tärkeää_juuri_nyt-1280x650

Yhtä oikeaa vastausta tai hokkuspokkusta ei tämäkään blogi tule tarjoamaan, vaan yrityksen tulee tunnistaa oma lähtötilanteensa objektiivisesti ja muodostaa oma kehityssuunnitelmansa. Vinkkejä saa toki tutkimuksista, trendeistä ja ennen kaikkea olemalla mukana markkinan kehityksessä sormi pulssilla.

Mitkä trendit painavat päälle ja nousevat viiden kärkeen toimitusketjun päättäjien agendalla? Gartnerin tutkimus nosti esille ne tutut asiat ja tulos näyttää tältä:

  1. Digitalisaatio
  2. Globalisaatio
  3. Uudet liiketoimintamallit 
  4. Verkkokaupan nousu
  5. Etätyö

Digitalisaatio - konkreettisia tekoja vai pöhinää?

Aluksi olin henkilökohtaisesti pettynyt tuloksiin - digitalisaatio on noussut kärkeen ja tiedämme kuinka paljon tästä on pöhisty jo pitkään. 23% päättäjistä kokee, että 2025 mennessä digitaalinen ekosysteemi on rakennettu. Mutta silti lähtötilanteessa vain 1% on tähän oikeasti reagoinut. Lähdetäänpä katsomaan tätä tarkemmin. 

On täysin selvää, että tämä trendi on todella merkittävä ja digitalisaation myötä toimitusketjut rakentuvat entistäkin ketterämmiksi ja sopeutuvaisemmiksi. Teknologiat, kuten IoT tai blockchain tuovat uutta ja mahdollistavat täysin selviä etuja aina datan hyödyntämisestä, verkostoitumisesta, läpinäkyvyydestä riskienhallinnan kehittämiseen. Kaikki nämä auttavat reagoimaan tuleviin odottamattomiin muutoksiin ketterämmin kuin mitä tapahtui esimerkiksi keväällä 2020. Digitalisaation avulla saavutettavat hyödyt ovat ns. varma palikka yritysten kehityssuunnitelmissa paljon laajemmin kuin yksistään toimitusketjun osalta.

Globalisaatio - toimittajat maailmalla vai lähellä?

Monessa yrityksessä on mietitty, tehty kiperiä päätöksiä ja venymisiä. Tutkimuksen mukaan jopa 61% päättäjistä näkee hiipumista tai tietynlaista varautumista ulkomaisen tuotannon sektorissa. Täysin luonnollista reaktiota, joka mukautuu markkinatilanteeseen. Mitä tapahtui, kun esimerkiksi maaliskuussa 2021 Japanissa paloi mikropiirejä valmistava Renesas-tehdas, joka palveli erityisesti autoteollisuutta? Autoteollisuudessa oli puolijohteista pulaa jo alkuvuodesta muutoinkin ja mikropiirien tuotantoa jo valmistellaan Euroopan talousalueelle - varautumista tulevaan.

Otetaan toinen yksittäinen tapahtuma esimerkkinä. Aivan hetki sitten syyskuussa 2021 tapahtui vallankaappaus Guineassa ja koska ko. valtio on maailmassa merkittävä bauksiitin tuottaja (25%), niin alumiinin markkinahinta pomppasi. Hinta on noussút yli 40% vuoden sisällä muutenkin ja nyt ollaan yli 60% korkeammalla kuin vuosi sitten. Tämä yksittäinen kansallinen tapahtuma vaikutti merkittävästi globaaliin tuotantoon ja ennen kaikkea olosuhteisiin muutoinkin kuumottavalla markkinalla.

Muutoshallinnan ja ketteryyden nimissä on lähdetty hakemaan sitä kultaista keskitietä - mietitään globaalia mittakaavaa, oman mantereen sisällä toimimista ja mikä on paikallisen toimittajamarkkinan rooli kokonaiskuvassa.

Uudet liiketoimintamallit - mahdollisuus vai uhka?

Gartnerin tutkimuksen mukaan peräti 79% päättäjistä kokee, että internet-pohjaiset alustat tuovat merkittäviä uusia liiketoimintamalleja ja tukevat yrityksiä pandemian jälkeisissä korjausliikkeissä. Uusia liiketoimintamalleja on nähty jo tapahtuvan - jopa aivan niissä perinteisissäkin palveluissa ollaan vuoden 2021 aikana loikittu isoja kehitysloikkia - osittain pakon edessä, mutta hallitusti ja onnistuneestikin. Nyt ei kannata ajatella pelkästään tätä tilannetta - tulevaisuus tuo tullessaan kenties myös uutta mullistusta, kun pandemian jälkeinen elvytys tai vaikkapa OMX Helsingin yli 12.000 pisteen kuumeneminen vaihtuu jonkin muuhun.

Verkkokauppa vain lisääntyy entisestään

69% päättäjistä odottaa, että kuluttajien halukkuus viipyä kivijalkamyymälöissä vähenee seuraavan viiden vuoden aikana - ei siis mitään yllättävää, vai mitä. Toisaalta - voisiko käydä myös täysin toisin päin, jos kuluttajat ovatkin pandemian myötä lopen kyllästyneitä verkko-ostoksiin? Verkko-ostostelu trendinä on todellinen ja verkkokaupan osuus tulee vain kasvamaan. Onnistumisen avain lienee edelleen siinä, miten saat asiakaskokemuksen osumaan nappiin. Toimitusketjun osalta muutos on ilmeistä aina pakkauksista lähtien, kun pitää pystyä hoitamaan erityisen onnistunut kokemus paketin avaamisesta aina palauttamiseen asti.

Etätyö - uusi normaali myös toimitusketjun duuneissa!

98% päättäjistä uskoo, että kotoa käsin tehtävä työ kasvaa viiden vuoden aikaikkunassa. Just näin! Kaikkea duunia ei voi väkisin vääntää etätyöksi, mutta yllätykseksi voidaan sanoa, että mieletön muutos on jo tapahtunut. Omakohtaisesti olen kokenut, miten asiakastyö toimitusketjun asiantuntijapalvelujen osalta on siirtynyt lähes täysin etätyöksi, vaikka 2019 se ei ollut ollenkaan mahdollista vaan palvelua tuotettiin arkisin 8-16 asiakkaan tiloissa. Vanha slogan eräältä palkitulta hankintajohtajalta nousee aina välillä mieleeni: "Trust is good, but control is better." Onneksi tuostakin ajasta on otettu jättiloikkia ja kuinka ollakaan - hommahan toimii aivan loistavasti.

Tutkimuksen lähdetiedot: Gartner: Future of Supply Chain: 5 Changes for Supply Chain Leaders to Act on Now"
www.gartner.com/en/supply-chain/trends/future-of-supply-chain

Uusi normaali - miten tämän voisi tiivistää?

Toimitusketjun tarkoituksenmukaisuus ja suora linkitys liiketoimintaan ei koskaan katoa tai ole trendien ulkopuolella. Siihen tarvitaan askeleita, joilla rakennetaan lähtötilan analysoinnilla, realistisilla tavoitteilla ja tunnistetuilla toimenpiteillä. Nämä ovat yrityskohtaisia ja muutos on aina lähtökohtaisesti yrityksestä itsestään kiinni - alkaen johdosta ja omistajasta. Yhdessä rakennamme ympäristöä ja yleistä hyvinvointia tukevia toimitusketjuja ja hankintakanavia.


Voit lähteä liikkeelle webinaarien kautta:

 • Tuloksekas hankinnan kehittäminen
 • Hankintastrategia liiketoiminnan ytimessä

VS-Webinaari-yleis-1200x6283Tsekkaa tulevat webinaarit etusivultamme ja ilmoittaudu mukaan! >

 

Blogin kirjoittaja Timo Nieminen toimii ValueSourcen asiakaspalvelijana ja auttaa yrityksiä kartoittamaan mahdollisuuksia kehittyä hankinnan ja toimitusketjun parissa. 

Nostetaan toimitusketjun hallinta ja sen sisällä hankinnat liiketoiminnan ytimeen. Näin valmistaudutaan uuteen normaaliin - mitä ikinä se pitääkin sisällään!

Lue muita hankintaan ja toimitusketjuun liittyviä blogeja >Tilaa blogi: