<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=154801&amp;fmt=gif">

Mikä tärkeää hankinnoissa? Yrityspäättäjien näkemyksiä koronakeväänä

28.05.2020   //   Timo Nieminen & Jarkko Oksa

Katsaus kotimaiseen teollisuuteen ja sen hankintaan keväällä 2020

Mitä päättäjät odottavat yrityksensä hankinnoilta? Ei yllätyksiä, sillä listan kärkikaksikkoon nousee varsin tutut aiheet: 1. kilpailukykyiset hinnat ja 2. toimitusvarmuus. Ei siis mitään uutta ja mullistavaa, mutta kukapa tätä lähtee haastamaankaan – super tärkeitä mittareita liiketoiminnalle. Tutkimuksen kautta saimme rohkaisevaa tietoa: kotimaisen teollisuuden hankintojen nykytila on ilahduttavan korkealla tasolla. Hankintojen merkityksestä on käyty keskustelua jo pitkään ja osa yrityksistä ottaa tämän selvästi tosissaan – osa ei ole vielä tunnistanut hankinnan merkitystä kokonaisvaltaisesti. 2/3:aa yrityksistä on tutkimuksemme mukaan asettanut hankinnalle tavoitteet eli loput 1/3:aa vielä toimii intuitiivisemmin eikä ole napannut kiinni hankinnan mahdollisuuksiin. Loistava lähtötilanne ja kehitysalusta!

Lue lisääSopimusten merkitys hankinnoissa

31.03.2020   //   Timo Nieminen

Sopimusten merkitys hankinnoissa on keskeinen vai onko? On hyvä huomata, että monissa sopimuksissa käytetyt yleiset myyntiehdot palvelevat ensisijassa myyjän etuja. Ole siis ostajana tarkkana erityisesti näiden yleisten myyntiehtojen kanssa. Sopimusehtojen merkitys kasvaa, mikäli toimitus tai palvelu ei menekään, kuten oli tarkoitus. Tässä muutamia käytännön vinkkejä siitä, missä kohtaa sopimuksissa kannattaa olla erityisen tarkkana. 

 

Yleiset myyntiehdot palvelevat yleensä myyjän etuja

 

Oletko rekisteröinyt, että sitoudut usein myyjän myyntiehtoihin, tehdessäsi hankintoja ja yksittäisiä ostotilauksia? Olivat ostot sitten isompia tai pienempiä. Joka kerta, kun saat tilausvahvistuksen yhteydessä myyntiehdot NL17, TK Yleiset 2010, jne. tai jopa myyjän omat myyntiehdot, sitoudut noudattamaan niitä ellet ilmoita, ettet hyväksy niitä. Silloinkin jäädään sopimuksettomaan tilaan toimitusehtojen suhteen. On turhaa ilmoittaa ostotilauksen vakiotekstissä, että mahdolliset muut myyntiehdot kuin tilaajan ostoehdot eivät ole päteviä, sillä viimeisin sopimusehto, jota ei ole selkeästi ilmoitettu hylätyksi, on voimassa ja näin ollen pätee kyseiseen kauppaan.

Lue lisääYrityksen hankintastrategian laatiminen - kokemuksia prosessista

03.03.2020   //   Leena Ellonen

Kun yrityksen johdossa herätään kehittämään hankintaa, tärkeä kehitysaskel on hankintastrategian laatiminen. Miten strategiaprosessia  kannattaa viedä yrityksessä eteenpäin? Mika Lahti on kokenut hankinnan asiantuntija ja toteuttanut ValueSourcella lukuisia hankintastrategian työstämiseen liittyviä asiakasprojekteja. Tutustu miten Mika näkee strategiaprosessin toteuttamisen ja mitä projekteista saadaan irti!

Lue lisääTOP4+  hankinnan suuntaviivat 2020 - lupauksista tuloksiin

30.01.2020   //   Timo Nieminen

 

Mitä liiketoiminnan ylin johto odottaa hankinnoilta 2020? Mitä asioita on ilmassa? Mitkä trendit ovat valloillaan? Mihin voidaan varautua, kun maailma muuttuu ja odotukset ovat osin ristiriitaisia. Kysymys onkin, miten meidän hankintapäättäjien tulisi suhtautua tulevaan? TOP4 pohjautuu kansainvälisiin katsauksiin ja listoihin sekä nyt ilmassa oleviin + täällä Suomessa keskustelua herättäviin asioihin. 

 

2020 on jo hyvässä vauhdissa - pohjalukemat on ostopäälliköiden mukaan osin ohitettu, vai onko?

Vuosi 2020 on jo hyvässä vauhdissa ja odotukset ovat korkealla. Talouden näkymistä puhutaan nyt suuntaan ja toiseen – jotain isoa odotetaan tapahtuvaksi. Ostopäällikköindeksi (PMI by IHS Markit Europe Sector) näyttää toipuneen syksyn 2019 pohjalukemista. Digitalisaatio- ja finanssipuolella on lujaa uskoa kasvuun, mutta esimerkiksi Euroopan metalli- ja kaivosteollisuuden sekä metsä- ja paperialan ostopäälliköillä kasvuodotukset ovat huomattavasti synkemmät. Kristallipalloa ei itsellänikään ole, joten omassa kentässä keskitymme siihen, mitä lisäarvoa hankinnalla voimme yrityksille tuottaa. Hankinnassa on rutkasti piilevää voimaa - nyt on meidän hankinta-asiantuntijoiden vuoro reagoida ja tulla esiin yrityksen tuloksen tekijöinä. Pois nurkkapelaamisesta ja kohti maalia!

Lue lisääEpäsuorat hankinnat - aivan sama. Miksi olisin kiinnostunut?

17.12.2019   //   Timo Nieminen

Miksi ihmeessä olisin kiinnostunut epäsuorista hankinnoista? Mehän haluamme toimia liiketoiminnan ytimessä ja tavoittelemme kilpailuetua uusien tuotteiden, palvelujen, myynnin, markkinoinnin tai digitalisaation keinoin. Siis miksi? Epäsuorat hankinnat - who cares?

Lue lisääMiksi Suomessa unohdetaan hankinnat, kun kehitetään kilpailukykyä?

19.11.2019   //   Timo Nieminen

Kilpailukyvyn kasvattaminen on herkkä aihe, joka puhuttaa aina kotimaamme hallitusta myöten. Kun tätä asiaa pohditaan yrityksissä - mihin katse silloin kääntyy? Tuotannon modernisointiin, henkilöstökuluihin vaiko hankintaan? Valitettavasti tuloksellisen hankinnan merkitys kilpailukyvyn kasvattamisessa on Suomessa vielä täysin aliarvostettua, vaikka luvut eri vuosikymmeniltä kertovat hankinnan merkityksen kasvusta yritysten tulosten muodostajana. Piilevää potentiaalia hankinnan saralla olisi vaikka millä mitalla. Kysymys kuuluukin: Miten hankinnan potentiaali voidaan ulosmitata? Suurin osa hankinnoista voi lisäksi olla erittäin kriittisiä koko yrityksen toiminnan kannalta. Kun maailmanlaajuiset indeksit ja suhdanteiden muutokset povaavat lisää haasteita, kannattaisiko kääntää katse hankintoihin?

 

Lue lisääMiten kehittää bisnestä ulkoisen hankinta-asiantuntijan avulla?

17.09.2019   //   Petri Hällfors

Tulostavoitteet tiukkenevat, mutta myynti on jo trimmattu parhaimpaansa. Voiko myynniltä odottaa tässä tilanteessa vielä hiukan parempaa tulosta - onko se edes realistista? Miten bisnestä voisi tästä eteenpäin kehittää?

 

Lue lisääHankinnan urakehitys nousuun ValueSourcella

25.06.2019   //   Suvi Pekkinen

Käännämme uutta lehteä hankinnan kentässä

Olemme kääntämässä täysin uutta lehteä hankinnan kentässä Suomessa. ValueSource tarjoaa hankinnat palveluna -> ensimmäisenä palveluntarjoajana yhdistämme osaajat, prosessit ja työkalut kokonaisuutena. Asiakas voi keskittyä omaan liiketoimintaansa, me hoidamme hankinnat. Palvelumallimme tuo kustannustehokkuutta itse tekemiseen, mutta ennen kaikkea tähtäämme hankinnan tuoman arvon kasvattamiseen, kuten jo yrityksemme nimikin velvoittaa! Haussa on nyt myös ennennäkemättömän paljon hankinnan osaajia. 

Lue lisääUutta! ValueSourcen Tallinnan toimistosta myös hankinnan asiantuntijapalvelut

24.06.2019   //   ValueSource

Hankintaprojekteja ja kilpailutusta Baltiassa - suomalaisille ja virolaisille yrityksille

ValueSourcen Tallinnan toimistossa on täysi tohina päällä, ja uusia projekteja Piritan kaupunginosassa sijaitsevalla toimistollamme hoitavat Marge Saar, Raul Rand ja Ivar Soone. (Yhteystiedot löydät täältä). Margen työpäivät täyttyvät mm. tietopyyntöjen ja kilpailutusten operoinneista, Raulin vastatessa markkinoinnin ja myynnin aktiviteeteista Baltian alueella. Ivar tuo panoksensa liiketoiminnan strategiseen, alueelliseen suunnitteluun – Ivarilla on erittäin laaja akateeminen ja käytännön kokemus liiketoiminnan prosesseista. Raulin ja Ivarin johdolla olemme luomassa suhteita Baltian alueen yrityksiin, joissa on selkeästi potentiaalia ValueSourcen palvelujen hyödyntämiseen oman liiketoimintansa kehittämiseen. Myös alueelliset yhteenliittymät ovat vahvasti suunnitelmissamme ja toteutuksessa mukana, ja esimerkiksi Eestin konepajojen liittoon (Eesti Masinatööstuse Liit MTÜ) olemme luoneet aktiivisen keskustelukanavan. 

 

Useampia hankkeita käynnissä mm. koneistettavien metalliosien, lasertyöstettyjen leikkeiden ja teräsrakenteiden kilpailutuksiin sekä pitempiaikaisten toimittajasuhteiden luomiseen.

Lue lisääHankintasuunnitelma – mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen

08.05.2019   //   Juha Vieno

Hankintatoimeen, kuten muillekin bisnesalueille, on kovaa vauhtia tulossa uusia teknologisia sovelluksia, jotka aidosti tulevat helpottamaan päivittäistä työtämme. Tunnistammeko niiden suomia mahdollisuuksia vai haikailemmeko vanhojen aikojen perään? Ja miten valmistaudumme tulevaan hankinnan muutokseen? Juha Vienon mukaan uusia ovia avaa perusteellisen hankintasuunnitelman laatiminen - suunnitelman, joka ottaa tulevat muutokset jo huomioon ja kehittyy liiketoiminnan mukana.

 

Lue lisääTilaa blogi: