Tekoäly, automaatio, toimitusketjujen resilienssi, datalla johtaminen sekä vastuullisuuden kasvavat vaatimukset muuttavat hankinnan ammattilaisten työnkuvaa nopeammin kuin koskaan aiemmin. Tässä artikkelissa käsittelemme aihetta hankinnan asiantuntijan näkökulmasta ja nostamme muutamia kärkiaiheita esille.
Vuoteen 2028 mennessä rutiininomaiset operatiiviset hankintatehtävät ovat todennäköisesti pitkälti automatisoituneet, minkä myötä vapautuu aikaa strategisempaan hankinnan kehitykseen ja liiketoiminnan yhteistyöhön. Tekoälyn vastuulle on voitu jättää esimerkiksi tiedonkeruu, perusanalytiikan toimenpiteet sekä hankintavolyymien ja -tarpeiden ennustaminen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tekniset taidot menettäisivät merkityksensä – päinvastoin.
Hankinnan ammattilaisten ei tarvitse olla diplomi-insinöörejä tai tekniikan tohtoreita, mutta ei siitä haittaakaan ole. Sopiva kombinaatio teknistä valveutuneisuutta ja bisnesymmärrystä on arvossaan jatkossakin. Operatiivisen puolen helpottaessa ostajista kehittyy taktisen ja strategisen hankinnan ammattilaisia, mikä puolestaan nostaa hankintatoimea omalta osaltaan liiketoiminnan ykkösketjuun.
Hankinnan ammattilaisilta vaaditaan vuonna 2028 ymmärrystä AI-sovellusten ja järjestelmien toimintaperiaatteista sekä rajoituksista. Kyky ohjata ja valvoa tekoälyn tekemiä analyyseja, datan rikastusta ja siitä tehtäviä päätelmiä nousee keskeiseksi ominaisuudeksi. Samalla korostuu taito tunnistaa, milloin ihmisen harkintakyky on korvaamaton ja milloin teknologiaan taas voi luottaa ilman kriittistä tarkastelua.
Datanlukutaito ja analytiikkaosaaminen ovat vuonna 2028 hankinnan ammattilaisen perusedellytyksiä. Hankinnan ammattilaisen tulee osata tulkita monimutkaisia datasettejä, jalostaa dataa, rikastaa sitä ja tehdä niiden pohjalta päätöksiä. Pelkkä datan ymmärtäminen ei kuitenkaan riitä. Sen lisäksi on hallittava myös sen analysointi, visualisointi ja kommunikointi muille sidosryhmille ymmärrettävällä tavalla – kohderyhmän tarpeet, motiivit ja tavoitteet ymmärtäen.
Teknisten taitojen keskiöön nousee lisäksi kyberturvallisuus. Kun toimitusketjut digitalisoituvat entisestään, kasvavat myös tietoturvariskit. Hankinnan ammattilaisten onkin ymmärrettävä kyberturvallisuuden perusteet ja osattava arvioida myös toimittajien turvallisuuskäytäntöjä. Pelkkä allekirjoituksen hankkiminen tietojenkäsittelysopimukseen ei vielä riitä. 2028 meissä kaikissa hankinnan ammattilaisissa asuu myös ICT-hankinnan osaaja.
Kun teknologia ottaa haltuunsa yhä suuremman osan rutiinitehtävistä, pehmeät taidot eli ominaisuudet nousevat hankinnan ammattilaisen tärkeimmiksi vahvuuksiksi. Vuonna 2028 kriittinen ajattelu ja päätöksentekokyky ovat arvokkaampia kuin koskaan. Ammattilaisen on kyettävä arvioimaan tekoälyn tuottamia tuloksia ja tehtävä lopulliset päätökset huomioiden myös sellaiset inhimilliset ja eettiset näkökulmat, joita algoritmit eivät vielä tavoita.
Neuvottelutaidot muuttavat muotoaan mutta säilyvät keskeisinä. Vaikka tekoäly voi tarjota neuvottelustrategioita ja -taktiikoita, ihmissuhdetaidot ja kyky luoda luottamusta määrittävät edelleen neuvottelujen onnistumisen. Emotionaalinen ja sosiaalinen älykkyys – kyky tunnistaa ja vastata toisten tunteisiin ja motivaatioihin – korostuu erityisesti monimutkaisissa ja strategisissa neuvottelutilanteissa.
Kulttuurinen älykkyys nousee entistä tärkeämmäksi globaaleissa toimitusketjuissa. Hankinnan ammattilaisen on osattava navigoida eri kulttuurien välillä ja ymmärrettävä niiden vaikutus liiketoimintakäytäntöihin ja neuvottelutyyleihin. Tämä edellyttää uteliaisuutta, avoimuutta ja jatkuvaa oppimista.
Muutosjohtamisen taidot korostuvat, kun organisaatiot sopeutuvat jatkuvasti kehittyviin teknologioihin ja markkinoihin. Ammattilaisen on kyettävä viemään organisaatiotaan kohti uusia toimintamalleja ja autettava sidosryhmiä hyväksymään ja omaksumaan uudet käytännöt – joskus hankinnan ammattilaisen rooli on jopa toimia muutosagenttina ja motivoida organisaatiota ripeissä muutoksissa.
Tulevaisuuden hankinnan osaajat eivät ole joko teknisiä tai pehmeitä taitoja hallitsevia osaajia – he ovat hybridiammattilaisia. Menestyminen edellyttää kykyä yhdistää tekninen ymmärrys vahvoihin päätöksenteko- ja ihmissuhdetaitoihin.
Voisi jopa sanoa, että hankinnan asiantuntijan rooli on kuin liiketoiminnan strateginen liima: yhdistäjä, neuvottelija, analyytikko ja muutosagentti. Teknologia antaa mahdollisuudet, mutta inhimilliset taidot luovat kilpailuedun yritykselle.
Vuonna 2028 menestyvä hankinnan ammattilainen on utelias, sopeutuva, joustava ja valmis omaksumaan uusia taitoja ja ajattelutapoja nopeasti. Kyky oppia uutta ja poisoppia vanhaa tulee määrittämään, kuka menestyy hankintatoimen jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.
Ammattilaisen rooli siirtyy transaktioiden hallinnasta arvon luomiseen. Strateginen ajattelu, liiketoimintaymmärrys ja kyky nähdä hankinta osana organisaation kokonaisvaltaista menestystarinaa korostuvat. Näin hankinnan ammattilaisista tulee entistä vahvemmin yrityksen liiketoiminnan strategisia kumppaneita ja innovaatioiden mahdollistajia.
Tulevaisuuden hankintatoimi on yhdistelmä huipputeknologiaa ja syvää inhimillistä ymmärrystä. Menestyvä hankinnan ammattilainen ei pelkää teknologiaa vaan valjastaa sen vahvistamaan ihmisten välistä yhteistyötä, strategista ajattelua ja vastuullista liiketoimintaa.
Miten nämä saadaan sitten yhteen ammattilaiseen? Ei hätää – muutosmatka on jo menossa. Tässä joka tapauksessa meille hankinnan ammattilaisille ja yritysten päättäjille työstettävää. Hankinnan rooli liiketoiminnan ykkösketjussa on ansaittu ja ilmiselvä vuonna 2028.
Haluaisitko tietää, kuinka tehostaa yrityksen hankintoja?
Voimme auttaa – ota yhteyttä sähköpostitse, soittamalla tai jätä soittopyyntö.
Kati Tallgren
Head of Talent Management
People & Culture
Puh: 050 5233 969
E-mail: kati.tallgren@values.fi
Jätä yhteydenottopyyntö lomakkeen avulla.