ValueSource Partners on vuoden 2023 Hankintayritys!
ValueSource halusi ottaa koko henkilöstön mukaan strategiamatkalle  

Työyhteisön pääseminen mukaan organisaation ”strategiamatkalle” ei ole itsestäänselvyys. ValueSourcen johdolle henkilöstön osallistaminen ja sitouttaminen liiketoimintastrategian rakentamiseen oli kuitenkin alusta asti tärkeää useista syistä.   Ketteränä matalan hierarkian organisaationa olimme tottuneet hyödyntämään asiantuntijoidemme kokemusta ja näkemystä. Tiedostimme, että ihmiset, meidän asiantuntijamme, ovat tärkein voimavaramme – kasvumme ja menestyksemme edellytys.   Lue, miten strategiatyömme prosessi eteni ja mitkä ovat […]

Lue lisää
Seuraa meitä

Vuosi 2021 oli kaikkea muuta kuin vakaa, mutta käteen jäi silti paljon positiivista – mitä ammennettavaa kokemuksista on vuodelle 2022?

Kirjoittaja: Timo Nieminen
 | 
8.2.2022

Kahden kokonaisen pandemiavuoden aikana meidän kaikkien on täytynyt opetella elämään omilla tavoillamme uudessa normaalissa, ja ValueSourcella tuohon opetteluun on ennen kaikkea kuulunut pohtiminen siitä, miten epävakaa maailmantilanne vaikuttaa oman toimintamme osa-alueisiin.

Aika lailla heti sen jälkeen, kun jokin veikkauksemme tulevaisuudesta on osunut lähelle oikeaa, takavasemmalta onkin tullut jokin yllättävä muutos, johon on vain täytynyt sopeutua.

Tässä vuoden ensimmäisessä blogissa koostan ajatuksia ja kokemuksia poikkeavasta vuodesta 2021 – nostan esille meiltä vuoden aikana kysyttyjä palveluja ja toimeksiantoja sekä sitä, mitä olemme tästä kaikesta oppineet ja miten voimme kääntää sen eduksemme vuonna 2022.

Vaiherikkaan vuoden myötä monipuolisempi paketti liiketoimintaa

ValueSourcen toiminta koki merkittäviä muutoksia vuonna 2021. Alkuvuodesta näytti siltä, että rooliimme saatavuuden varmistajana kannattaa panostaa täysillä, mutta kun yleinen markkinatilanne muuttui vuoden aikana, toimintamme sai loppuvuoteen mennessä huomattavasti monipuolisempia piirteitä.

Tällä hetkellä

 • asiakkaillamme on käynnissä useita investointihankkeita, joissa toimimme hankinnan roolissa
 • kehitysasiat ovat nousseet aivan mahtavasti yrityspäättäjien työlistalle
 • hankinnan ja operatiivisen oston toteuttaminen palveluna on vahvasti myötätuulessa

Vaiherikas vuosi on siis tuonut meille huomattavasti uutta potkua ja rohkaissut meitä sopeutumaan aikaamme sekä luomaan uusia, markkinatilanteeseen mukautuvia liiketoimintamalleja.

Uusi liiketoimintamalli pyrkii taklaamaan saatavuusongelmia

Komponenttipula on ollut otsikoissa jo pidemmän aikaa, ja sen tuomat haasteet ovat tulleet hyvin tutuiksi myös ValueSourcelle.

Meille saatavuusongelmat ovat näkyneet ostajien kysyntänä ja erilaisina ns. component hunt -toimeksiantoina. Haasteet ovat monilla toimialoilla hyvin samankaltaisia, ja olemmekin rakentaneet mallin, jonka mukaan haemme komponentteja kansainvälisistä kanavista asiakkaidemme tarpeisiin sekä huolehdimme ostotilauksista ja maksuliikenteestä heidän puolestaan.

Asiakas voi siis ulkoistaa haasteensa meille kehittämämme konkreettisen liiketoimintamallin avulla. Vuonna 2022 palvelumme tulee laajentumaan entisestään, ja tarkoituksena on sisällyttää palveluun jo tutut elementit eli ammattilaiset, prosessit sekä täysin uusi SaaS-pohjainen ostotyökalu yhdeksi ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.

Hankinnan ja toimitusketjun osaamisen arvostus alkaa näkyä myös rekrytointimarkkinoilla

Vuonna 2021 ValueSourcelta kysyttiin jatkuvasti apuun asiantuntijoita, kuten ostajia, hankintapäälliköitä, kategoriapäälliköitä, IT-hankinnan osaajia ja jopa hankintajohtajia. Kohdallamme kysyntä on ylittänyt jopa tarjonnan, eli emme valitettavasti ole voineet toteuttaa kaikkia tarpeita, joihin osaamista on kaivattu.

On myös erittäin positiivinen huomio, että hankinnan ja toimitusketjun ammattilaisten arvo on vihdoin noussut suuren askeleen ylöspäin. Pätevimmät asiantuntijat voivat vapaasti valita työpaikkansa tai toimeksiantonsa, ja kun vertaillaan kahden viime vuoden palkkapyyntöjä, markkinatilanteen ansiosta myös hankinnan palkkataso nousi vuodelle 2021 jopa 20 %.

Myös me olemme palkanneet omaan tiimiimme useita kymmeniä uusia tekijöitä. ValueSourcella on tällä hetkellä yli 40 ammattilaisen hankintatiimi, jossa on osaamista ja voimaa aina operatiivisesta ostamisesta yrityksen hankintastrategian rakentamiseen ja sen jalkauttamiseen saakka.

Konsultoinnin merkitys säilyy keskeisenä jatkossakin

Konsultointi on ollut meillä aina tärkeässä roolissa, ja vuonna 2021 vahvistimme konsultoinnin osuutta toiminnassamme entisestään. Meillä on erittäin kokenut ja kyvykäs tiimi, joka toteuttaa asiakkaan nykytilan kartoitukset ja hankintastrategiat kuntoon sekä hioo asiakkaan liiketoiminnan prosesseja kuntoon vaikkapa Lean-ajattelun opein.

Haemme jatkuvasti uusia jäseniä rakentamaan konsultoinnin liiketoimintaamme – eli vinkkinä jo etukäteen, että esimerkiksi hankintakategorioiden vetäjien paikkoja on aukeamassa vuonna 2022.

Vuoden 2021 tuloksena oli ennätysmäärä uusia referenssiasiakkaita ja konsultointiprojekteja, joissa teemoina ovat olleet esimerkiksi

 • Hankinnan nykytilan objektiivinen kartoitus
 • Hankintastrategian laadinta ja siihen toteutussuunnitelma
 • Lean-kehityksen tuoma potku eri liiketoimintaprosesseihin
 • Asiakkaan liiketoiminnan muutoksen tukeminen ja muutoksen jalkautus toimipisteittäin

Webinaarit ovat tulleet jäädäkseen

Uutena lisänä vuosi 2021 toi tarjoamiimme palveluihin myös webinaarit, joissa olemme jakaneet käytännön kokemuksiamme ja oppejamme. Webinaareja on kertynyt vuoden 2021 tammikuusta lähtien yli 20.

Aloitimme webinaarit pelonsekaisin tuntein, sillä meillä ei ollut pohjalla kokemusta sellaisten järjestämisestä, mutta heti alusta alkaen vastaanotto oli äärimmäisen positiivista. Myös palautekyselyn perusteella olemme onnistuneet luomaan kohderyhmille merkityksellistä sisältöä, sillä saimme palautteessa asteikolla 1–10 arvosanaksi 8,5 – voidaan siis sanoa, että webinaarit ovat tulleet jäädäkseen.

Vuonna 2022 tavoitteenamme on tarjota lisää sisältöjä esimerkiksi hankinnan merkityksestä ja kehitysmahdollisuuksista, ottaa mukaan myös vieraita tuomaan esille asiakkaan näkökulmaa ja käytännön hyötyjä sekä valottaa lisäksi akateemista tulokulmaa antamaan uutta perspektiiviä toimintaan.

2022 ja uudet mahdollisuudet

Ajat ovat haastavat, ja on varmaa, että viimeistä suunnanmuutosta pandemiatilanteessa ei olla vielä nähty. ValueSourcelle se tarkoittaa, että jatkamme uusien toimintamallien ja uuden liiketoiminnan luomista koko toimitusketjun näkökulmasta – näin tapahtuu, kun meillä on joukossamme aito tahto sekä oikeat osaajat.

ValueSourcelle vuosi 2022 tulee sisältämään

 • kasvun rakentamista vahvan toimitusketjun osaamisen ympärille
 • hankinnan ja oston ulkoistuspalvelun läpilyöntiä kotimaan markkinoilla
 • konsultointia koko toimitusketjun läpi
 • uusia mahtavia uramahdollisuuksia toimitusketjun ammattilaisille
 • joukon pienempiä uudistuksia, kuten täysin uusien verkkosivujen lanseerauksen maaliskuussa

Tästä on hienoa siis aloittaa vuosi 2022: olemme tietoisia markkinoiden volatiliteetistä, ja voimme kohdata haasteet paremmista asemista kuin koskaan aiemmin. Voin onneksi tunnistaa tulevaisuudesta enemmän positiivisia ilmiöitä kuin uhkakuvia. Yksi niistä on se, että hankinta on vihdoin lunastanut paikkansa liiketoiminnan ytimessä – juuri siellä, missä sen pitääkin olla.  

Haluaisitko tietää kuinka tehostaa yrityksesi hankintoja?
Varaa itsellesi sopiva aika alta!
Teemme hankinnoista sinulle kilpailuedun.

ValueSource Partners Oy
Linnankatu 3B
20100 Turku
Y-tunnus: 2283239-3

Tel: +358 (0)10 420 1110
E-mail: info@values.fi
Ota yhteyttä
Tietosuoja
Seuraa meitä
© All Rights Reserved 2024 ValueSource Partners Oy